Dentalno zdravlje od najmlađe dobi

Pedodoncija je grana stomatologije odnosno pedijatrijske dentalne medicine koja se bavi liječenjem zubi kod djece od nicanja mlječnih zubi do kraja adolescencije. Glavni cilj dječje dentalne medicine je prevencija karijesa na mliječnim i prvim trajnim zubima.

Kako bi stekli djetetovo povjerenje, dijete se postepeno upoznaje sa našim osobljem, ordinacijom i općenito zubima. Djete na taj način razvija pozitivan stav i osjećaj sigurnosti.  Pravilne navike održavanja oralne higijene djeca moraju usvojiti u ranoj dobi. Djeca bi zube trebala prati barem 2 puta dnevno. Četkica treba biti prilagođena djetetu, malena i mekana. U početku, za vrijeme izbijanja, zubići se mogu prati samo vodom, a kada dijete nauči ispljunuti sadržaj iz usta, može se početi koristiti pasta za zube.

Kada je najbolje vrijeme za prvi posjet?

Oralno zdravlje djece započinje pravilnim navikama održavanja oralne higijene koje djeca moraju usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno utjecati na nastanak karijesa na mliječnim, a kasnije i na trajnim zubima. Najbolje vrijeme za prvi posjet doktoru dentalne medicine prema svjetskim udruženjima je između prve i treće godine djetetova života. Ti su prvi pregledi izuzetno važni kako bi na vrijeme otkrili eventualan razvoj karijesa, educirali roditelje o važnosti oralne higijene i razvoju zdravih životnih navika od najranije dobi djeteta.

Sa 4 do 5 godina dijete je već dovoljno veliko da samostalno može prati zube 2 puta dnevno uz nadzor i pomoć roditelja. Dijete sa 7 godina ako ima dobro razvijenu manualnu sposobnost moglo bi prati zube samostalno. Kvalitetna komunikacija između roditelja i stomatologa daje dobre rezultate u prevenciji i kontroli oralnog zdravlja svakog djeteta.

Adresa: Hribarov prilaz 6a/1.kat, HR-10000 Zagreb (Oktogon, Dugave)

Mob: +385 98 905 9019

• individualan pristup svakom pacijentu • besplatan parking