Kada je potrebno liječenje zuba?

Aplikotomija je grana oralne kirurgije koja se bavi odstranjenjem vrha zubnog korijena (granulom) kirurškim zahvatom zajedno s patološkim tkivom čime se eliminira i upala. Kirurškim zahvatom otklanjate mogućnost širenja granuloma i proširenja infekcije.

Granulom se javlja kao posljedica dugotrajnog zanemarivanja postojećeg karijesa koji se od tvrdog tkiva zuba (caklina, dentin) širi prema zubnom živcu (pulpa) i na taj način bakterije izazivaju upalu živca a posljedično upala se širi i na kost oko vrška korijena zuba.

Kako se izvodi sam kirurški zahvat?

Kirurški zahvat izvodi se u lokalnoj anesteziji. Prije kirurškog zahvata potrebno je hermetički napuniti korijenski kanal posebnim sredstvom čime se sprječava ponovna infekcija. Najprije se uklonja dio sluznice u području gdje se patološki proces nalazi, a zatim se posebnim svrdlom otkloni kost da bi se dobio pristup upalnom području i potom odstrani dio korijena i kompletno upalno tkivo. Time se prevenira reinfekcija.

Nakon zahvata potrebno je paziti da ne dođe do oštećenja rane i šavova i pridržavati se svih uputa koje dobijete od liječnika. Ukoliko je procjena liječnika prije samog zahvata apikotomije bila ispravna a sam zahvat izveden po pravilima struke, velika je mogućnost da će apikotomirani zub ostati u ustima još dugo godina.

Adresa: Hribarov prilaz 6a/1.kat, HR-10000 Zagreb (Oktogon, Dugave)

Mob: +385 98 905 9019

• individualan pristup svakom pacijentu • besplatan parking