Kada je potrebno liječenje zuba?

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem korijenskih kanala zuba. Ukoliko zub zahvaćen karijesom nije liječen na vrijeme, endodontskim tretmanima moguće je spasiti oštećene zube i izbjeći njihovo vađenje. U našoj ordinaciji radimo strojnu endodonciju – VDW RECIPROC®.

Endodontski tretman sastoji se od otvaranja zuba zahvaćenog karijesom uz anesteziju te uklanjanje inficiranog tkiva iz unutrašnjosti zuba. Tijekom endodontske terapije (terapije korijenskog kanala) uklanja se oštećena pulpa unutar korijena zuba. Korijen se temeljito čisti i dezinficira te puni trajnim ispunom. Jedina alternativa endodontskoj terapiji je uklanjanje zuba u potpunosti tj. vađenje zuba, ali to je posljednja opcija.

Kako dolazi do upale zubnog živca?

Ukoliko zub zahvaćen karijesom nije na vrijeme saniran (očišćen karijes i napravljen kompozitni ispun), bakterije iz karijesa uništavaju tvrdo zubno tkivo te nalaze put u prostor zubnog živca (pulpe zuba) što rezultira pulpitisom – upalom. Zubna pulpa nalazi se u unutrašnjosti zuba prožeta je živčanim vlaknima te brani zub od štetnih utjecaja okoline i daje mu osjet. Ukoliko zub zahvaćen karijesom nije liječen na vrijeme, karijes nađe put do zubnog živca, i tada dolazi do upalne reakcije praćenom osjetljivošću na tople i hladne podražaje.

Adresa: Hribarov prilaz 6a/1.kat, HR-10000 Zagreb (Oktogon, Dugave)

Mob: +385 98 905 9019

• individualan pristup svakom pacijentu • besplatan parking