Kada je potrebno liječenje zuba?

Alveotomija je grana oralne kirurgije koja je potrebna da bi se uklonio umnjak koji svojim nepravilnim rastom uzrokuje bol, upale ili stiskanje ostalih zuba u gornjoj ili donjoj čeljusti. Spada među najčešće kirurške zahvate u stomatologiji.

Umnjaci često imaju krivi smjer rasta i izbijanja, pa njihova pojava može prouzročiti nelagodu i često upalu zubnog mesa u području njihova rasta. Najčešće se pojavljuju između 18. i 25. godine života, označavajući tako konačan završetak nicanja zubi. Umnjaci su zubi koji zadnji niču. Oni su najčešće impaktirani zubi jer zbog okolnih anatomskih struktura usne šupljine poput čvrste kosti donje čeljusti, susjednih zuba ili pomanjkanja mjesta u zubnom luku on ne može izrasti.

Imate li bolne upale umnjaka?

Kod umnjaka koji su djelomično iznikli česte su upale zbog zaostajanja hrane u mekom tkivu koje djelomično prekriva žvačnu površinu zuba. Između krune zuba i gingive nastaje džep koji je nemoguće mehanički očistiti te tako nastaje idealno hranilište za bakterije. To je uzrok bolnim upalama koje su sklone ponavljanju. Upala se očituje crvenilom i oteklinom iznad umnjaka. Dijagnoza se postavlja jednostavnim kliničkim pregledom i RTG snimkom. Mnogo je varijacija u položaju umnjaka i samoj anatomiji impaktiranog zuba, pa će s obzirom na to alveotomija biti jednostavna ili komplicirana za izvesti.

Adresa: Hribarov prilaz 6a/1.kat, HR-10000 Zagreb (Oktogon, Dugave)

Mob: +385 98 905 9019

• individualan pristup svakom pacijentu • besplatan parking